Bygg upp din självkänsla! 6 maj!

god morgon alla vakna. just nu ligger jag i min säng och fryser och har ont. är fortfarande sjuk men måste till skolan idag. delade nyss ut tidngar fast jag inte ville eller orkade, men men. i dag har jag redovisning;/ och sen idrott, ska kanske göra orientering, får se hur jag mår sen. är trött som tusan.

är lite deprimerad för det känns som att jah är helt ensam.
men i helgen kommer älsklingen. snart ska jag försööka sova lite typ en timme eller något och sen
blir det att dra till skolan. jag hatar vara sjuk.
   saknar min marcus så de gör ont. jag hatar att vi inte kan träffas så ofta. älskar digtrött som tusan är jag på världen,
men jag älskar dig ändåp marcus. vill alltid vara din. '
du är min ängel! du är den bästa jag vet.
                    


 
             


    


Bygg upp din självkänsla
Självkänslan har med din känsla för dig själv att göra. Den är grunden för dina tankar om dig själv. Självkänsla är en upplevelse av identitet och egenvärde för den du är.
 
Självkänslan växer sig stark genom att du blir sedd och bekräftad och utvecklas genom din uppfattning att du duger som du är. Den påverkas inte nämnvärt av prestationer. God självkänsla fungerar också som ett själens immunsystem och ger motståndskraft, styrka och förmåga till återhämtning.  

1. Ansvar för det egna livet
Självkänslan säger åt oss att ta makten över våra liv. Bryta oss loss från andras förväntningar, visioner och värderingar. Att inte låta någon annan få bestämma över oss. Vi styr våra egna liv och vill inte ha det på något annat sätt. Med en aktiv hjärna ansvarar vi för våra egna visioner och mål. Vi utvärderar idéer och handlingsalternativ. Dessutom är vi medveten om, och tar ansvar för, konsekvenserna av vårt handlande och våra val utifrån vad som är bäst för vårt välbefinnande. Genom att ta ansvar för våra egna liv och vara medvetna om våra val och handlingar tar vi ett stort steg närmare hälsosam självkänsla.  

2. Erkänna verkligheten Det är först när vi accepterar att ett problem existerar som vi kan fatta kloka beslut och göra något åt det. Genom att erkänna verkligheten tar vi makten över vår situation. Problem går inte att ignorera bort. Erkänna och acceptera betyder inte att vi måste tycka om det vi ser. När vi erkänner problemet får vi möjlighet att gå vidare. Det är genom att observera verkligheten, så objektivt som möjligt, vi får bästa möjliga grund för att växa, utvecklas och må bra. Upptäcker vi att förutsättningarna har ändrats uppdaterar vi strategin och/eller målet.  

3. Hävdande av egna intressen Vi är fria att söka och sträva efter egna behov, önskningar, ideal och mål. Vi lever för vår egen skull, inte för att någon annan skall utnyttja oss. Genom att granska våra mål och värderingar ser vi om de är våra egna eller om vi övertagit andras. Alla har exakt lika stor rätt att sträva efter egna mål och leva efter egna värderingar. Genom att tala om vad vi står för hävdar vi vår naturliga okränkbarhet. Vår personliga röst skall räknas lika mycket som någon annans. Hävda dina intressen och bevisa - både för dig själv och andra - att du vill växa och må bra. Om inte du själv hävdar ditt rättmätiga intresse av att växa och må bra vem skall då göra det?  


4. Personlig integritet
Om vi inte lever enligt våra egna värderingar och om vårt handlande inte stämmer överens med vår egen övertygelse har vi problem med vår personliga integritet. Om vi själva underkänner våra egen övertygelse - genom att inte följa den - försvagar vi vår självkänsla. Även om ingen annan vet om det. Våra egna åsikter om oss själva är det som formar vår självkänsla - inte någon annans. Genom den personliga integriteten bevisar vi för oss själva att vi har rätt att stå för det vi står för. Vi säger till oss själva att vi har en riktig syn på verkligheten och att vi inte är rädda för att andra skall utmana den. Vi litar på vårt omdöme. Vi står med båda fötterna på jorden.  5. Vilja leva Den sista beståndsdelen av självkänslan är viljan att leva. Kärleken till livet är den största kicken vi kan uppleva. Tillsammans med insikten om självkänslans betydelse för oss själva följer en genomgripande kärlek och respekt inför livet, oss själva och våra medmänniskor. Den som kommit så här långt inser med önskvärd tydlighet att "leva för sin egen skull" inte betyder kortsiktig eller ohållbar egoism. Tvärtom - insikten att vår strävan efter hälsosam självkänsla inte går ut över andra människor gör oss trygga, starka och vänliga. Vi känner oss inte hotade och delar gärna med oss av våra framgångsrecept. I självkänslan finns respekten för andra människor inbyggd. Det finns ingen motsättning. Alla kan växa samtidigt.
 
 
8 tips för bättre självkänsla  

1. Låt din kropp bli din bästa vän
Bete dig mot din kropp som du gör mot någon du tycker om. Arbeta med kroppen i stället för mot. Då börjar du också ta bättre hand om den.  

2. Vårda din kropp
Skriv ner allt du vill göra för att visa att du bryr dig om din kropp och när du tänker göra det. Det kan vara att beställa fotvård, gå till tandläkaren, gå på massage, ta avslappnande bad i väldoftande oljor, smörja in huden med sköna krämer, dra ner på arbetstakten eller ta en skogspromenad.
 
  3. Bli medveten om och tänk mer på enskilda kroppsdelar Fråga dig till exempel: Vilken musik längtar öronen efter att få höra? Var gillar fötterna bäst att få promenera? Hur vill håret känna sig? Vad vill händerna beröra eller skapa? Vilka dofter vill näsan känna eller vilken dans längtar dina höfter att få röra sig till? 

  4. Städa i garderoberna Släng eller ge bort allt som är för litet, för stort, för gammalt eller sånt du aldrig använder. Det troliga är att det inte kommer till användning. Du får snarare dåligt samvete och känner dig missnöjd.  

5. Köp de kläder du vill ha nu Vänta inte tills du gått ner i vikt, till exempel, utan skaffa de snygga kläder och underkläder som du längtar efter nu och i den storlek du har nu. Då känner du dig både fräschare och snyggare.  

6. Lyssna på och bli medveten om vad du säger om dig själv
Kritiserar eller nedvärderar du dig själv med ord som "det är ingen idé, jag klarar det inte" eller "jag är så fet/ful/mager och dum i huvudet". Eller "jag hatar mitt utseende". Hur skulle du reagera om din partner eller bästa vän sade detsamma om sig själva? Du skulle sannolikt inte hålla med dem. Tänk på det nästa gång du kritiserar dig själv.  

7. Ta inte åt dig negativa kommentarer Sålla bort kommentarer, åsikter och kritik från andra människor om det inte är konstruktivt eller kan vara användbart för dig.  


8. Jaga dina "Energivampyrer" Försök komma på allt som suger ut din tro på dig själv, som trycker ner dig och gör dig svag, maktlös, urlakad och deppig. När du blir medveten om och får insikt om vad det är kan du lättare göra dig av med det.


Kommentarer
Jen

Allt bra idag? :)

2009-05-06 @ 14:19:54
URL: http://metrobloggen.se/JenniferLindberg
JOSEFINE

bra inlägg!

haft en bra dag hittills? :)

2009-05-06 @ 14:20:32
URL: http://josefiner.blogg.se/
Jen

jotack en helt okej dag måste jag säga :)

2009-05-06 @ 14:42:58
URL: http://metrobloggen.se/JenniferLindberg
marcus

jag saknar dig så det gör ont älskling du är den enda för mig längtar tills fredag

2009-05-06 @ 18:37:10
URL: http://bajsolle.blogg.se/


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Zandra

Min blogg om mitt liv:)

RSS 2.0